Nyomozók a könyvek között

December 9-én a 6. és az 5. évfolyam tanulói különleges élményben vehettek részt Kiss Gabriella és Topáné Szunyi Katalin tanárnőkkel. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XVIII. kerületi fiókkönyvtárában megrendezett Arany Jánoshoz köthető nyomozási játékban vettünk részt. Amikor megérkeztünk a könyvtárba felkísértek minket az emeletre. Elmagyarázták, hogy miért vagyunk itt és megkérdezték, hogy mit tudunk a nyomozásokról.

Utána az következett, hogy válasszunk szerepet és nyomozásvezetőt. Én nem jelentkeztem, mert, ha más is akar, akkor ne vegyem el előle a lehetőséget. Senki sem jelentkezett. Körbepillantottam és a hátam mögött már vagy 7 ember mutogatott rám, úgyhogy elfogadtam. A szereposztás után kezdődött meg a nyomozás. Kaptunk az egyik könyvtárszobában egy helyszínt. A helyszínelőkkel együtt bementünk és rögzíttetünk minden bizonyítékot. A nyomokat és DNS mintákat elküldtük a laborosoknak.

Addig a profilozók felvették a tanúvallomásokat és ebből megalkották a lehetséges elkövető képét. Ezt átadták az „adminisztratív munkatársaknak”. Kb. 1 és fél óra telt el a megérkezésünket követően, és máris képet kaptunk az elkövetőről, illetve kiderült számunkra a teljes történet: hogyan követték egymást az események. A programunk végén dicséretet kaptunk: minden rendőrséghez kellene egy ilyen nyomozó csapat, mint a miénk. Ezzel egyetemben rekordot is döntöttünk, mivel ez a játék 2 és fél – 3 órára van tervezve, és mi ennél jóval hamarabb végeztünk. Köszönjük szépen Kiss Gabriella tanárnőnek, illetve a Szabó Ervin Könyvtárnak ezt a csodás programot.

Binda Ákos 6/a

Petőfi séta

Irodalmi barangolás szakkör keretén belül Petőfi Sándor sétára került sor szeptember 30-án délután.
Délelőtt eset az eső, ezért azt gondoltuk, hogy nem lesz megtartva, de reménykedtünk, és sikerült, elállt az eső. Rész tudtunk venni a barangoláson Kiss Gabriella és Gerencsér-Mód Julianna tanárnők segítségével. Délután háromkor elindult a csapat busszal a Határ útig, utána metróval a Kálvin térig, ahonnan kezdődött a séta.

A túravezetővel elindultunk a régi Nemzeti Színház épületéig. Onnan tovább haladtunk ahhoz a házhoz, ahol Petőfi Sándor feleségével Szendrey Júliával és barátjával Jókai Mórral élt. Sétánk során később eljutottunk Petőfi Sándor kedvenc helyéhez, a Pilvax kávéházhoz. Majd elsétáltunk a Nemzeti Múzeumhoz, ahol 1848 március 15-én Petőfi elszavalta a Nemzeti dal című versét. Itt a lépcsőn ülve a túravezető Petőfivel kapcsolatos kérdéseket tett fel. A helyes választ adók csokoládé jutalomban részesültek, én is kaptam kettőt.

A tanulságos séta után tele élményekkel körülbelül hat óra környékén visszaindultunk iskolánkhoz és mindenki jó kedvűen sok új ismerettel indult haza.

Szász Dávid 6/a