Megszerettetni az éneklést a diákokkal

Rácz-Kamugisha Hanna interjúja Temesvári Mónikával

Honnan jött, miért ezt az iskolát választotta?

A 20. kerületből Pesterzsébetről jöttem. Szóltak nekem, hogy énektanárra van szükség a Szenczibe. A döntésben az segített, hogy ez egy református iskola. Családom révén és saját meggyőződésemből erősen kötődöm a református egyházhoz, fontos számomra hogy, értékes egyházzenénk kincseit megoszthassam másokkal, kántorként és tanítóként is.

Mit tanít? Melyik osztályt tanítja?

Felső tagozatban éneket tanítok, alsó tagozatban a 3.b osztályban vagyok napközis tanító.

Miért döntött annak idején az ének szak mellett?

Tanító-kántor szakot végeztem, amihez az ének tartozik.

Tud-e mondani egy itteni pozitív élményt!

Már többször megtapasztaltam órákon, hogy a tanulók ügyesen tudnak énekelni és sokan szeretik is a zenét. Ez mindig jó érzés. Áldott élmény volt részt venni szép hangú diákokkal az ősszel két zsoltáréneklő versenyen is

Milyen hangszeren játszik? Melyiket szereti a legjobban?

Kiskoromban kezdtem zongorázni, majd gitárt tanulni, később furulyázni. Tagja voltam cserkészcsapatnak, ahol citerázni tanultam. A főiskolára kerülve orgonálni kezdtem, később Németországban trombitálni is. Mindegyik hangszer egy más világ, mást és máshogyan mozgat meg. Nem tudok rangsort állítani, mindegyiket nagyon szeretem.

Mit szeretne elérni ebben az iskolában?

Szeretném, hogy a tanulók minél többet énekeljenek és szeressenek énekelni függetlenül attól, hogy milyenek a hangi adottságaik. Szeretném, ha minél több széphangú diák részt venne az énekkarban. A tananyag dalai mellett szeretnék egyházi énekeket is tanítani, a legügyesebb tanulókkal rendszeresen eljutni az országos versenyekre.

Fotó: Kecskeméti Nóra