Nem cél, hanem eszköz a MI

Diákújságírók számára szervezett szakmai napon vettek részt a média szakkör tagjai április 11-én a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban.

A rendezvény Rózsahegyi-Nagy Márta vallástanár áhítatával kezdődött. Ezután a református általános és középiskolák média csapatai részére – MI újság? címmel – rendezett workshopon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) két szakembere tartott előadást.

Szani Ferenc a Mesterséges Intelligenciáról (MI), annak részeiről, fajtáiról adott részletes tájékoztatót. Fegyverneki Gergő Mesterséges intelligencia: áldás vagy átok? címmel interaktív foglalkozás keretében mutatta be, hogy mire lehet és érdemes használni az internethasználóknak és azon belül is a diákoknak a MI-t. A NMHH szakemberei kiemelték, hogy a digitális fejlődés olyan gyors, amellyel szinte képtelenség lépést tartani. A fiataloknak azt hangsúlyozták, hogy a MI ne cél legyen, hanem eszköz, amelyet kellő kritikus gondolkodással használják. Mindezek az eszközök, fejlesztések nem tudják azt, amit mi, hiszen az ember képes megélni, érezni mindazt, ami minket körülvesz. Emellett az emberi mivoltunkhoz hozzátartozik a megértés folyamatának átélése, amely nélkül kevesebbek lennénk…

A szakmai nap délutánján Moncz Attila publicista, a Sport TV főszerkesztő-helyettese vezetésével ujjgyakorlatot végeztek a fiatal újságírók. Először csoportokban tartalmi és a nyelvtani hibákkal rendelkező híreket kellett kijavítaniuk, majd hírt kellett szerkeszteniük.

A Református Pedagógiai Intézet által támogatott rendezvény sok új információt adott nemcsak a diákoknak, de a kísérőtanároknak is.