Nyári táborozások

Az idén iskolánk szervezésében három jól sikerült tábor is volt, amelyekről ízelítőül rövid összeállítást közlünk.

Az idei nyár sem múlhatott el a véneki iskolai hittan tábor nélkül, ahol 52 gyerek vett részt. Idén július 2-tól-7-ig volt. A gyerekek minden délelőtt egy kézműves és egy hittan foglalkozáson vettek részt. Volt több napon át tartó csapatverseny fociból és zsinórlabdából, valamint a napi strandoláson kívül műugró versenyt és úszóversenyt is tartottak. Részt vehettek a gyerekek kötélhúzó bajnokságon, amőba versenyen és párokban nevezhettek a csocsó bajnokságra is. Lehetőség volt az egyéni megmérettetésekre is hullahopp, ugrókötél és ugróbot versenyekkel. Mint minden évben idén is sok, vidám élménnyel tértek haza a táborozók a 13. véneki táborból.

Az idén két új tábori lehetőség nyílt a szenczis diákok számára. Egy júliusban a Tisza-tó környékén, egy pedig augusztusban az Alpokalja és a Fertő-táj vidékén.

Nagy izgalommal várták a jelentkező diákok a Vízi vándortábort. A Tisza-tavi kalandozás július 10-16. között volt. A Tisza-tó területén öt medencét találunk, mind egy-egy sajátos vízi világot tár elénk: madárrezervátumot, természetjáró tanösvényt, vízi sportokra specializálódott részeket, horgászhelyeket. A Tisza-tónál a kikapcsolódás is legalább olyan változatos, mint a táj. Az első nap a Tisza-tó fővárosában, Tiszafüreden indult. A diákok a kenuk beosztása és az alapok elsajátítása után vízen fedezték fel a környéket. A délután a játék és a pancsolás ideje volt. Másnap Tiszafüred – számtalan vadregényes és eldugott részt rejtő – környékét fedezték fel a túrázók, többek között a saját szemeikkel meggyőződhetnek róla, merre folyt régen a Tisza. Harmadnap Tiszavalk következett. A forgalmas és nyüzsgő világból a nyugalom és béke vizeire vitt az út. Gazdag élővilágot fedezhettek fel, különleges növényekkel és állatokkal találkoztak. Majd a legvédettebb Tisza-tavi medence várta a fiatalokat, a Madárrezervátum területén kenuzhattak. A további napok élményei között volt poroszlói strandolás, sup, kenuzás, kerékpározás, saját bográcsban főzött vacsora. Hosszú evezésben, rengeteg élményben volt része a húsz fiatalnak, akik részt vettek ebben a vízi kalandozásban.

A Bringás vándortábor augusztus 10-16. között volt, ahova huszonegy fiatal „nevezett be”. A túra egy különleges, határtalanságával egyedülálló vidék felfedezésére hívta a résztvevőket. A vándortábor alatt a fiatalok megismerkedtek az Alpokalja és a Fertő-táj csodáival, különleges történeti, természeti és kulturális értékeivel. A hét nap alatt összesen 224 kilométert tettek meg a fiatalok, amiben voltak azért hosszabb, meredekebb szakaszok is. A sok-sok élménnyel teli „kerekezés” látnivalói között volt kastélynézés, múzeum- és templomlátogatás. Az Alpokalja csodás településeinek látványa, a Fertő tó és a körülötte elterülő táj természeti szépségeinek megcsodálása sok élmény jelentett a vándortáborozóknak. A hosszú bringázás közben feltárult az országhatárokat nem ismerő Fertő-tó és Fertőzug egyedülálló madárvilága. Persze sok közös játék, íjászkodás, fürdőzés is összekovácsolta a csapatot, a közledés közben figyeltek egymásra, segítették egymást. Amellett, hogy minden nap jól elfáradtak, a fiatalok sok-sok tudással és tapasztalattal gyarapodva tértek haza.

Köszönet minden szervező, résztvevő tanárnak és segítőnek, hogy megvalósították ezeket a táborokat!