Országjárás Mátyás királlyal

„A színház olyan értéket képvisel, mint egy iskola, hiszen nemzedékek nőnek fel benne, akik később színházbarátok lesznek. Ez nem csak azt jelenti, hogy előadást néznek, hanem azt, hogy kulturált emberekké válnak.” (Bagó Bertalan)

Február 2-án az Új Színházba látogatott a negyedik évfolyam, ahol nagy szeretettel, kedvességgel fogadtak minket a gyönyörű épületben. Az Országjáró Mátyás király című zenés darabot néztük meg neves színészek előadásában. (Mátyás szerepében a Kossuth-díjas Dörner György, a kolozsvári bíró szerepében Lux Ádám, öreg gazdaként Várkonyi András játékát élvezhettük.) A színházlátogatásra könyvtári órával és Mátyás mesék olvasásával készültünk, felelevenítve korábbi ismereteinket.

A gyerekeknek nagyon tetszett az előadás, erről árulkodtak a mosolygós arcok, vidám tekintetek, az előadás közben felcsendülő őszinte nevetések. Elvarázsoltak minket a korhű jelmezek, az igényes díszlet, a színészek nagyszerű alakítása és az ötletesen felépített, humorral fűszerezett történet. A modern látványelemek, zenés betétek folyamatosan fenntartották a gyerekek és a felnőttek figyelmét. Maradandó élményt nyújtott számunkra, amit emberségről, igazságosságról, hazaszeretetről hallottunk. Színházi élményeinkből merítve a következő rajzórán gyönyörű rajzokat készítettek a gyerekek.

 

Egy héttel később Farkasházi Réka színésznő, drámapedagógus látogatott meg minket, és tartott mindkét osztálynak a darabhoz kapcsolódó, vidám, sodró lendületű foglalkozást. Kedves, nyitott személyisége magával ragadott minket. A foglalkozáson a gyerekek a szereplők bőrébe bújva oldottak meg különböző érdekes feladatokat. Legjobban a szerepjátékokat élvezték, de nagy izgalommal vették kezükbe a színházi előadáson használt kellékeket is. Ügyesen megfogalmazták a színészeknek szóló elismerő, biztató, kedves üzeneteiket. Mindezen élmények felkeltették érdeklődésüket, segítve a gyermekeket, hogy a színművészetet értő, értékelő, színházba járó felnőttekké váljanak.