Összefogva a Földért

Iskolánkban idén a Föld napja alkalmából változatos és sokféle eseményből álló rendezvénysorozatot tartottunk.

A felső tagozatos diákok közül az 5., 6. és 8. évfolyamosok április 24. és 27. között ellátogattak a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Szemléletformáló és Újrahasználati Központjába, ahol előadás keretében hallhattak az újrahasznosításról, az újrahasználatról és egy általános képet kaphattak az FKF sokoldalú munkájáról. Az 7. évfolyam és az alsó évfolyam diákjaihoz az iskolába érkeztek előadók, akik szintén ezekről a témákról tartottak szemléletformáló előadást.

A Föld napjához kapcsolódóan osztályonként újrahasznosított anyagokból ötletes képek, tárgyak születtek. A diákok plakátokat állítottak össze a környezetszennyezésről, a vizek tisztaságának fontosságáról. Mindezek egy rögtönzött kiállítássá álltak össze.

Szintén a tanulók által elkészített „lábnyomok” segítségével ismerkedhettek meg kicsik és nagyok az egyes országok, földrészek ökológiai lábnyomaival. Azaz, számszerűsítve és a méretek segítségével láthatóvá és érthetővé vált, hogy mennyi erőforrásra, termőföldre, vízre, levegőre van szükség az adott társadalom életszínvonalának fenntartásához. Beleértve az ipari javak, élelmiszerek előállítását, illetve a megtermelt hulladékkezelését, vagy megsemmisítését is.

A Föld napja eseményeit Gerencsér-Mód Julianna tanárnő szervezte, akinek rövid írása összefoglalja e napnak a fontosságát:

A Földünket nem apáinktól örököljük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!

A globális túlfogyasztás napja 2022-ben július 28-ára esett, ami azt jelenti, hogy több természeti erőforrást használtunk el 7 hónap alatt, mint amennyit a Föld 12 hónap alatt képes fenntarthatóan biztosítani. Az év további 5 hónapjában már az idei évi forrásokat használtuk el.

Ez nem mehet így a végtelenségig!

Az első Föld napját 1970 április 22-én tartották, megalapítva ezzel egy olyan eseményt, „amelyet az egész világon egyszerre ünnepelnek, mindenféle származású, vallású és nemzetiségű emberek” már több mint 1 milliárd fővel.

Az elmúlt évtizedekben a kormányok szigorú törvényeket hoztak a levegő és vizek védelmére, sokunk figyelmét felhívva a zöldebb, környezetvédő életmódra. A változások már elkezdődtek a mi környezetünkben is a megújuló energiaforrások használatával, a szelektív hulladékgyűjtéssel.

Mindannyian mások vagyunk, de vásárlási és fogyasztási szokásainkkal mindannyian rengeteget tudunk tenni szűkebb világunk érdekében!

Apró kezek is képesek megváltoztatni a világot!

További képek