Pénz7

Iskolánk is részt vett a Pénz7 programjában.

Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez.

A program célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmet a mindennapi pénzügyi tudatosságra.

Iskolánk első alkalommal vett részt a programhéten március 7-10. között.

Minden tanórán a pénz volt a középpontban, sőt áhítaton is a gazdag emberről szóló példabeszédet hallgattuk.

A gazdag programok sorából kiemelném azt a pénzügyi előadást, melyet Buliczka Miklós tartott a felsős diákoknak. Hétfőn ezzel nyitottuk a napunkat.

Az előadó kifejezett célja volt, hogy a fiatalok tudatosabb döntéseket hozzanak pénzügyeik tekintetében és alapos, a hétköznapi életben is hasznosítható ismeretekhez jussanak a pénzvilág és a gazdaság működéséről.

A következő napokon élményszerű csoportmunka keretében pénzügyi tervezés- megtakarítás témakörben dolgoztunk fel feladatokat, szereztünk új ismereteket. A csoportok alkothattak történeteket, melyben egy nyári tábor költségeit kellett előteremteniük, írhattak rövid szlogent, jelmondatot a takarékosságról, megtanulták, mi a különbség a rövid távú és a hosszú távú célok között. Megismerkedhettek a banki és a nem banki tevékenységekkel. Számíthattak kamatot pénzügyi megtakarításaikra.

A diákok láthattak egy kisfilmet is, amelyben Karinthy pénzzel kapcsolatos írásaiba kóstolhattak bele.

Kézműveskedésre, közös alkotásra is sor került.  Saját tervezésű pénzeket is lehetett készíteni.

Az osztályok pénzzel kapcsolatos tablót is összeállítottak, melyeket kiállítottunk és szavazással döntöttük el, melyik a legjobb. Az alkotók pedig nagyösszegű pénznyereményben részesültek.

Reméljük, hogy ezután minden évben megrendezhetjük ezt a hasznos programhetet!

Holové Zsuzsanna