Útravaló

„…de mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg,”

1 Theszalonika 5, 21.

Pál apostol szavait idézte áhítatában Tokodi Konrád iskolalelkész az idei ballagási napon. A lelkipásztor az ige alapján a fiatalokat arra buzdította, hogy mindent vizsgáljanak meg. Kiemelte, hogy már most is teszik ezt a diákok, hiszen nemcsak egymást, hanem tanáraikat, szüleiket is vizsgáztatják: úgy van-e, amit akarnak, amit tanítanak, abban hitelesek-e? „Így van ez mindazzal, amit itt kaptatok a Szencziben is. Vizsgára fogja tenni az élet a ti jellemeteket.”

Benne van ebben a szóban az analizálás is. Valamit szétbontani elemeire és összeállítani és így megérteni, hogy hogyan áll össze az egész. „A Szentírás arra hív, hogy gondolkodj, analizáld azt, amit kapsz, értsd meg az elemeit, nemcsak a tantárgyaknak, de az emberi kapcsolatoknak is. Értsd meg az elemeit a Szentírásnak is, hogy benned álljon össze, azokból az elemekből, amit megértettél. Az építőelemeket azokat adjuk, adják a szüleitek, azok, akik szeretnek titeket.”

Egy harmadik jelentésárnyalatra is felhívta a figyelmet az iskolalelkész: megbecsülni. „Azt gondolom, hogy a legjobban megbecsülni kérdésekkel lehet. Amikor kérdeztek a tanáraitoktól a tantárggyal, akár az élettel kapcsolatosan, azt alapvetően szeretik, mert látják, hogy meg van becsülve az, amit ők mondanak, és ők maguk is. …Nem kételkedésre hív az Ige, hanem hogy kérdezzétek meg: Uram ez tényleg így van, miért van ez így, mi a célod…? Kérdezzetek, legyetek bátrak és becsüljétek annyira a körülöttetek lévőket, hogy merjetek kérdezni.” – buzdította a ballagókat.

„Isten is vizsgál, de nem azért, hogy elítéljen, – hogy adjon egy kegyelem kettest – hanem hogy megismerjük magunkat. Isten is kérdez, sokszor lelkiismereteden keresztül, sokszor szeretteiden keresztül. Azért kérdez, mert becsül téged, mert értékes vagy neki.”

Az Ige azt mondja: mindent vizsgáljatok meg, analizáljátok, becsüljétek meg, és tartsátok meg a jót. „Mi a jó? Az a jó, amit Isten neked szánt, akit Isten neked szánt. Sokszor mondjuk, hogy ez a ti érdeketek, ami történik. Isten tényleg értünk jó. A jó sokszor fáj, mert tükröt tart elénk, hogy mi még nem vagyunk elég jók, még van hova fejlődnünk. Ha ti megtartjátok azt, ami jó, akkor a jó is meg fog tartani titeket, amikor szükség lesz rá.” – zárta áhítatát Tokodi Konrád.

Dani Melinda intézményvezető-helyettes búcsúbeszédében a következőket mondta a ballagó diákoknak: „Az elmúlt években biztos többször találkoztatok híres írók, költők, tudósok visszaemlékezéseivel, talán nektek is kellett egy-kettő elbeszélést készíteni, amit sokszor teherként éltetek meg. De most szinte észrevétlenül elkészült közös regényünk az elmúlt nyolc év eseményeivel, melyeket fényképek, emlékek őriznek. Kicsit mindenkinek más és más, de vannak találkozási pontok, amelyek egy életre összekötnek.”

A ballagó diákok figyelmét felhívta arra, hogy sok tudással gazdagodtak, de a tananyagon kívül valami mást is kaptak az elmúlt években, az értékeket. „kijelölte számotokra azokat a koordinátákat, melyek szerint érdemes a döntéseiteket meghozni a jövőben. Az osztályfőnökeitek és tanáraitok biztos pontot jelentettek az általános iskolás éveitek alatt. Szeretetükkel és néha, esetleg szigorúnak tartott iránymutatásaikkal egyengették útjaitokat, amely nagy segítséget jelent majd Nektek abban, hogy elérjétek céljaitokat.”

Dani Melinda beszédében kiemelte: „Életünk során felfedezzük önmagunkat, egyre formálódunk, változunk, azonban létfontosságú, hogy mindig értékes emberként gondoljatok önmagatokra. Mi, akik most búcsúzunk Tőletek, mindig így gondolunk rátok, értékes, szilárd erkölcsi alapokkal rendelkező, tettre kész fiatalokra.”

„Kívánom, hogy „adja meg az Úr szívetek vágyát és teljesítse minden tervetek!” – zárta beszédét.

A ballagáson a nyolcadikosok családjaik körében búcsúztak el tanáraiktól és egymástól is. A 8.a osztály nevében Hajnal Krisztina, a 8.b osztály nevében Kovács Villő Alíz és Szöllősi Boglárka Jázmin mondta el ünnepi beszédét.

D’ Silva-Tóth-Venus és Szász Dávid a 7.a osztályból, Nemeskéri-Kutlán Anikó és Kopócsi Miklós a 7.b osztályból búcsúztak el végzős diákjainktól.

A beszéd után Varga Tünde intézményvezető tanulmányi kitüntetéseket, díjakat adott át a ballagó diákoknak. Szenczi-díj elismerésben a 8.a osztályból Hajnal Krisztina és Fekete Balázs részesült.

Az ünnepségen a ballagók az iskola zászlójára a búcsúzás szalagjait helyezték el és zárásaként léggömböket eresztettek a levegőbe.

A ballagásról további fotók a honlap galéria oldalán találhatóak.