Varázslatos zöld ösvényen

avagy erdei akadályversenyen jártunk

Iskolánk kézműves szakkörösei a Wall-E című animációs film megtekintésével, valamint egy robot megépítésével készültek föl az imrei iskoláknak meghirdetett versenyre. Az általunk megépített robot a Günter nevet kapta, újrahasznosított anyagokból készült, és elképzelésünk szerint vizeink tisztítását kapta feladatául.

Mivel eléggé méretesre sikeredett a robotunk, már az Ady Iskolába való eljutás is kisebb kihívást jelentett, de csapatként együttműködve szerencsésen megérkeztünk. Kezdésként a négy 4. osztályos csapat bemutatta egymásnak a saját maguk alkotta robotokat. Az iskolában került sor a bevezető állomás teljesítésére, ahol néhány, a filmmel kapcsolatos kérdés helyes megválaszolása után megkaptuk az úti tarisznyánkat, benne egy képes és egy szöveggel térképpel. Ennek segítségével jutottunk ki az erdőbe, ahol hat további állomás vár minket, ezeken:

  • robotméhecskével szemetet szelektáltunk;
  • kvízkérdésekre válaszoltunk;
  • színes labdákkal jelképezett szemetet szedtünk össze;
  • a filmben szereplő tárgyakat rendeztük el a Sudoku szabályai szerint;
  • kulcsokat kerestünk, és a rájuk rögzített információk alapján keresztrejtvényt fejtettünk (egyébként ez lett a csapat kedvence);
  • kincsesdobozt kerestünk egy kód alapján, amiből kiderült, hogy milyen növényt ültethetünk el és hozhatunk haza.

 

Az akadályok sikeres teljesítése után visszasétáltunk az Ady Iskolába. A nap témája annyira magával ragadta két csapattagunkat, hogy egész úton szemetet szedtek. Visszaérkezve sem voltunk még fáradtak, így az eredményhirdetésre várva izgalmas fogójátékokkal töltöttük az időt (fogócskára egyébként az erdőben is volt lehetőségünk, mikor az egyik állomás előtt várakoznunk kellett).

A várva várt eredményhirdetés keretében külön dicséretet kapott csapatunk a robotunk bemutatásáért, a választékos és részletes ismertetésért. Ezen kívül elnyertük a „Legkreatívabb robotkészítők”-nek szóló oklevelet, valamint egy társasjáték és némi gumicukor lett a jutalmunk.

A program végén mindannyian egyetértettünk abban, hogy remekül éreztük magunkat a jó levegőn, a tavaszi természet szépségei között.

Egyetlen feladata még maradt csak a csapatnak: az iskolaudvaron el fogjuk ültetni a jutalomként kapott lobéliát.

A csapat tagjai voltak: Bánki Emma, Börzsönyi Sára, Kékesi Karina, Kiss Boglárka, Kiss Botond, Nagy Nóra, Rösner Katalin, Süveges Ákos, Tóth Teodóra, Vanya Lívia.

Gratulálunk az „Apró lépés” csapatnak!

(A nevünket is egy környezetvédelemről szóló dal ihlette – Pejtsik Panna: Bújj ki a plasztikzsákból! –, melynek legfőbb mondanivalója, hogy bármilyen apró lépés is az, amit a környezetvédelemért teszünk, hasznos és jelentős.)

Berta Viktória