Zánkán, Erzsébet – karácsonyon voltunk…

A korábban egynapos Erzsébet-karácsony programjait 2021-ben újításként többnapos, ottalvós programsorozatként tartja meg az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány az épületek téliesítésének és az új, valamint felújított programhelyszíneknek köszönhetően – közölte az alapítvány. Így egy időben mintegy ezer résztvevő kulturális és szórakoztató előadásokon, valamint szabadidős és adventi programokon egyaránt részt vehet decemberben öt alkalommal.

Így 2021. december 13 -15-ig iskolánk 7-8. osztályos tanulói is részesei lehettek ennek a változatos, sokszínű programnak. Karácsonyi forgataggá alakult a zánkai Erzsébet-tábor főtere, ahol kürtőskalácsot, mézeskalácsot és rétest fogyaszthattak a vendégek, italként pedig teát kérhettek. A tér közepén az Erzsébet alapítvány munkatársai egy óriási karácsonyfát is felállítottak. A színházteremben cirkuszi előadás, a sportcsarnokban pedig játékos vetélkedő várta a háromnapos kikapcsolódásra érkezőket. Felejthetetlen három napot tölthettünk a táborban.

Íme a gyerekek élménybeszámolói, melyek magukért beszélnek:

Életem első ilyen táborozására készülődtem, így a tábor előtti néhány nap csupa izgalommal telt.

Indulás előtt a suliban volt a gyülekező, ahol ellenőrizték az iratainkat és azt, hogy mindenki időben megérkezett-e. Nekünk hosszúnak tűnt a várakozás, mire mindenki bepakolta a bőröndjét a buszba, de úgy 8:30 körül útnak indultunk Zánkára 😊

Amikor megérkeztünk, egy hatalmas épület fogadott minket, amiről azt hittük, hogy itt fognak elszállásolni minket, de hosszabb tájékoztatás után kiderült, hogy egy távolabbi, erdősebb területen leszünk. Kiosztották a QR-kódos karkötőinket, és busszal el is vittek minket a szobáinkhoz. Érkezéskor mindenki egyszerre szaladt be, és foglalta le magának az ágyát. Tízen kerültünk egy szobába 5 db emeletes ágyon. Érdekes volt, hogy a 8.-osok együtt laktak a 7.-esekkel. Kicsit izgultunk, hogy nem lesz-e zűr emiatt, de szerencsére csupa közelebbi ismerőssel kerültünk egy csapatba a barátnőimmel. Beköltözés után egyből ebédelni mentünk, ahol sok más iskola sok más diákjaival ebédelhetett együtt. Az étel jó volt és bőséges, az étkezde meg olyan hatalmas, hogy egy hadsereg is beférhetett volna oda.

Következő program a sportcsarnokban volt, ahol végignézhettük mind a 11 iskola sorversenyét. Minden sulis csoportból 8 fő mehetett. A sok szurkolás nem volt hiábavaló, mert a mi csapatunk 3. lett. 😊

Később kimehettünk szabadfoglalkozásra a főtérre sétálni és nézelődni, de voltak, akik megnézték a játéktermet is. Vacsora után mindenki felhívhatta a szüleit, és szabadon telefonozhatott.

Másnap korán lesétáltunk a Balaton partjára, ami nagyon szép volt a reggeli napsütésben. A délelőtt folyamán láthattunk egy előadást is, ami az első karácsonyról szólt játékos formában, majd szabadfoglalkozás volt ebédig.

Persze a csoport háromnegyede a játéktermet választotta, ahol több játékból is lehetett választani, ilyen volt például a csocsó, léghoki, Monopoly is. Mi komoly csocsó-versenyeket játszottunk, ahol elég sokszor én nyertem. 😊

Este nyolc órakor kezdődött a sportcsarnokban a cirkuszi előadás. A műsor viccesnek mutatkozott, és az előadók is nagyon ügyesek voltak. Tátott szájjal néztük az akrobaták mutatványait.

A tábor vezetői gondoskodtak a cukor ellátásunkról is a mézeskalácsokkal, mini kürtőskalácsokkal és a hideg estére szánt forró, finom teával. Vacsora után részesei lehettünk egy fény-shownak is, ahol tűzdobáló emberek szórakoztattak minket. Az este további részét teljesen felvillanyozottan a szálláshelyeinken töltöttük beszélgetésekkel, nagy nevetésekkel, társasjátékokkal.

A másnap reggel pakolással, készülődéssel telt, majd búcsúzóul megnéztük Balatonfüredet, és elköszöntünk a Balatontól is.

Őszintén szólva még maradtam volna a táborban, annyira jól éreztem magam. A társaság a tábor végére teljesen összerázódott, összességében minden nagyon tetszett nekünk. Külön örülök, hogy van egy ilyen tábor az országban, ahol a nehéz helyzetű iskolák diákjait, vagy egyéb hátrányos helyzetű gyerekeket segítenek ahhoz, hogy láthassák pár napra a Balatont, és egy kicsit kényeztessék őket. Köszönjük iskolánk vezetőinek és kísérő tanárainknak, hogy lehetővé tették nekünk ezt a felejthetetlen három napot!

Ajánlom mindenkinek, aki csak pihenni akar Zánkán, ezt a tábort. Mindegy, hogy nyáron vagy télen a zánkai Erzsébet – tábor bármikor szeretettel vár! 😊”

– Galamb Evelin 7.b –


Nagyon örültem neki, amikor megtudtam, hogy az iskolánk nyert egy táborozási lehetőséget.

Zánkára december 13-án indultunk. Rögtön az első délután már volt egy sportverseny, amin az iskolánk 3. helyezést ért el. A második nap délelőttjén lesétáltunk a Balaton partjára, érdekes volt látni, milyen a tó télen. Utána megnéztünk egy cirkuszi előadást. Nekem a kutyás bemutató tetszett a legjobban. Este a szervezők két meglepetéssel is kedveskedtek nekünk: tűzzsonglőrök bemutatóját láthattuk, és egy kisfilmet nézhettünk meg a karácsonnyal kapcsolatban. A harmadik nap délelőttjén kellett elhagynunk a tábort. Visszafelé úton még megálltunk Balatonfüreden, és sétáltunk a Tagore-sétányon.

A programokon kívül jó volt önfeledten beszélgetni és játszani az iskolatársakkal is.

Nagyon élveztem ezt a három napot. Sok felejthetetlen élménnyel gazdagodtam.”

– Végh Nóra 8.a –


Melinda néni és Tünde néni kezdeményezésének és szervezésének hála a felső tagozat két évfolyama egy nagyszerű lehetőséget kapott, elmehettünk Zánkára kirándulni.

Ez a kirándulás a zánkai Erzsébet-táborban zajlott. Három napot és két éjszakát töltöttünk együtt, és rendkívül gazdag programok vártak ránk ezekben a napokban.

Szerintem a legérdekesebb programok a cirkusz, lézershow és a fakultatív programok voltak. A cirkuszra kedd délután került sor. Legfőképpen akrobaták léptek föl, és szemkápráztató mutatványokat hoztak el nekünk. A lézershow keretein belül három meglepetést is bemutattak nekünk. A választható programok ideje alatt pedig egy csapatba verődve elmehettünk pingpongozni, léghokizni, vagy akár kézműveskedni is. Ezeken a programokon kívül az én személyes kedvencem a szabad foglalkozás volt. Ilyenkor átmehettünk egymáshoz, beszélgethettünk, bulizhattunk, és élvezhettük a kötetlen együttlét kínálta örömöket.

Az utóbbi években nem volt lehetőségünk elmenni osztálykirándulásra, így ebből a szempontból is hálásak vagyunk. Még egyszer szeretném megköszönni minden ottlévő gyerek nevében a szervezést és a fáradozást.”

– Édes Ábrahám 8.b –


Amikor a három órás utazás után megérkeztünk, egy tiszta és tágas ágyakkal felszerelt szobában találtuk magunkat.

Az első napon egy izgalmas sportvetélkedőn vettünk részt. Ezek után a főtéren levő bódésorok között tekeregve sokféle finomságot kóstolhattunk meg. A következő napon ellátogattunk a Balaton partjára. Este a főtéren különféle zsonglőrmutatványokkal, fényjátékokkal szórakoztattak minket. A harmadik napon a kiadós reggeli után elindultunk hazafelé.

Csodálatos három napot tölthettünk az Erzsébet – táborban, az ellátás is kitűnő volt. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk.”

– Hosszú Csilla és Vas Emese 7.a –