A nemzeti összetartozás napja

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján iskolánk képviselői – néhány felsős énekkaros – Temesvári Mónika vezetésével részt vettek a Kopjafa emlékhelyen (a Baross-Szélmalom-Margó Tivadar utca által közbezárt téren) rendezett megemlékezésen.

Az ünnepségen beszédet mondott Heilauf Zsuzsanna történész, a Vörösmarty Gyermekkar előadásában középcsíki népdalcsokor hangzott el. A résztvevő iskolák képviselői és az ünnepségen megjelent vendégek két jól ismert népdal közös eléneklésével és szalagkötéssel emlékeztek a trianoni határok miatt menekülni kényszerülő egykori honfitársainkra.

A Tomory Lajos Múzeum és a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola a 2022-ben megkezdett hagyományt folytatva a 2021-ben felállított Kopjafa emlékhelyen rendezte meg a nemzeti összetartozás napjának megemlékezését.

Több mint 100 éve, sokezernyi ember talált otthonra Pestszentlőrincen és Pestszentimrén. Legtöbben a Havanna-lakótelep helyén álló lőszergyárból átalakított lakásokban, az Állami lakótelepen. Itt található a Kopjafa emlékhely.

Fotók: Tomory Lajos Múzeum és Kürti János

Forrás: Tomory Lajos Múzeum