Pályaorientációs nap zenével és kutyákkal

A tanév utolsó hetének hétfőjén a már közkedvelt pályaorientációs napot tartottuk meg. Sok szülő látogatott el hozzánk, hogy bemutassa munkáját, és ezáltal a diákok betekintést nyerhessenek a különböző hivatások rejtelmeibe.

A sorakozó rendhagyó zenei aláfestéssel indult, mert a Pénzügyőr Zenekar kvartettje rövid vidám napindító koncertet adott. Ezután az osztályok elvonultak a tantermekbe, ahol tovább folytatódtak a bemutatók.

Az alsósok közül a legkisebbeket a hozzáértő vezetés segítségével a robotika tudománya varázsolta el. A kisdiákok többek között megtudhatták, hogy milyen adottságok kellenek a masszőr és a kozmetikus munkájához. A második évfolyamosok a vasúttal és azon belül a Gyermekvasút színes, hangulatos világával ismerkedtek meg. Majd belecsöppenthettek egy lakópark felépítésének hozzáértést igénylő feladataiba.

A harmadik évfolyam „a” osztálya egy izgalmas napot töltött el egy külső helyszínen, ahol egy autószerelő műhely minden apró részletét bejárhatták. A negyedik évfolyamosok egy varrónő kreatív és újat alkotó munkájáról hallhattak, és a katona hivatás minden tekintetben embert próbáló részeivel is megismerkedtek. Ezen kívül a gyerekek számítógépek kisebb-nagyobb alkatrészeit is megnézhették, ezzel is közelebb kerülve az informatika világához.

A felsős évfolyamoknál is a programok előre be voltak osztva, a gyerekek osztályonként együtt vettek részt egy-egy állomáson. Népszerű program volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keresőkutyájának és gazdájának összehangolt munkáját látni. Bármilyen ügyesen is dugták el a tanulók a keresett „csempészárut”, mindent kiszagolt a négylábú. A nap végére a kutyus már barátként szaladgált a gyermekek gyűrűjében. Az ötödik és hatodik évfolyam megtudhatta, hogy egy igazán mívesen elkészített cipő mennyi sok munkaórát vesz igénybe, de megtapinthatták többek között az elefánt bőrt is.

A Gyermekvasút munkatársainak felelőségteljes és közösségteremtő munkájáról is ízelítőt kaptak a diákok, sőt jegyet is sikerült lyukasztani. Nemcsak a fiúk körében, de lányok között is népszerű volt a NAV fegyverzeti bemutatója, ahol információt szerezhettünk, hogy melyik fegyver milyen alakulatoknál használatos. A hetedik és nyolcadik évfolyam az asztalos munka számtalan eszközeivel, annak szépségével ismerkedhettek meg. De a tőlünk oly távoli börtön világába is betekintést kaptak a diákok, hiszen ott dolgozó börtönőr mesélt e zárt világról. A két felsőbb évfolyam sem maradt kutyák nélkül, mert a segítő kutyák munkáját, az ember és állat szoros kapcsolatát – játékos bemutató részeseiként – érezhették át, tapasztalhatták meg a diákok.

A délelőtt folyamán nemcsak a gyerekek, de mi tanárok is sok újat tudhattunk meg a különböző munkákról, hivatásokról. Köszönjük Gabos Renáta tanárnőnek és minden segítőjének, hogy ilyen sokoldalú program állt össze az idei a pályaorientációs napon.

Telepóczki Márta

A napról további fotók a honlap galéria oldalán találhatóak.