Nyomozók a könyvek között

December 9-én a 6. és az 5. évfolyam tanulói különleges élményben vehettek részt Kiss Gabriella és Topáné Szunyi Katalin tanárnőkkel. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XVIII. kerületi fiókkönyvtárában megrendezett Arany Jánoshoz köthető nyomozási játékban vettünk részt. Amikor megérkeztünk a könyvtárba felkísértek minket az emeletre. Elmagyarázták, hogy miért vagyunk itt és megkérdezték, hogy mit tudunk a nyomozásokról.

Utána az következett, hogy válasszunk szerepet és nyomozásvezetőt. Én nem jelentkeztem, mert, ha más is akar, akkor ne vegyem el előle a lehetőséget. Senki sem jelentkezett. Körbepillantottam és a hátam mögött már vagy 7 ember mutogatott rám, úgyhogy elfogadtam. A szereposztás után kezdődött meg a nyomozás. Kaptunk az egyik könyvtárszobában egy helyszínt. A helyszínelőkkel együtt bementünk és rögzíttetünk minden bizonyítékot. A nyomokat és DNS mintákat elküldtük a laborosoknak.

Addig a profilozók felvették a tanúvallomásokat és ebből megalkották a lehetséges elkövető képét. Ezt átadták az „adminisztratív munkatársaknak”. Kb. 1 és fél óra telt el a megérkezésünket követően, és máris képet kaptunk az elkövetőről, illetve kiderült számunkra a teljes történet: hogyan követték egymást az események. A programunk végén dicséretet kaptunk: minden rendőrséghez kellene egy ilyen nyomozó csapat, mint a miénk. Ezzel egyetemben rekordot is döntöttünk, mivel ez a játék 2 és fél – 3 órára van tervezve, és mi ennél jóval hamarabb végeztünk. Köszönjük szépen Kiss Gabriella tanárnőnek, illetve a Szabó Ervin Könyvtárnak ezt a csodás programot.

Binda Ákos 6/a